CV

Pri- potovanje

Ko hodimo in hodimo, poti ne vidimo v celoti. Šele po dolgem času ko prehodimo nekaj poti in se ozremo, vidimo mnogo več.

24. januarja 1974 sem bliskovito pripotovala. V čudovito družino. Prepredeno z glasbo, s polno hišo otrok, ob gozdu, v nekoliko odmaknjenem kraju na samem, ki je ponujal izobilje prostora tišine, s prepolnostjo življenja, narave, ptic, dišečih ciklam. V daljavo zazibajoča gugalnica v gozdu, ki nam jo je napravil oče, skrivnost, ljubezen.... Skrivnostni kotički v gozdu kjer sva z bratom Simonom bivala v svetu svete neskončne domišljije. In potem še bratom Matjažem, čez leta še enim: Mihaelom in sestro Marijo. Glasba... vsak pri nas jo sliši, živi in je v stiku s kreativnim. Pripotovala je že z nami in je v nas bila, še preden smo se rodili.

Slike s potiski sreče, ki sem jo na obrazu očeta Blaža, zmeraj ko je odhajal na pevske vaje videvala in so me zapeljevale, so določile pot.

Pela sem pri cerkvenem zboru že kot otrok in tudi tam sem imela neskončno srečo, ker Potočnik Marjan,  čisto neobičajen duhovnik, umetnik- organist, je ekstatično predan glasbi, vodil zbor z najčistejšo podobo popolnosti. Zame. Ves preprost in poln življenja. Tako sem razbirala možnost kreacije glasbe na način, da stopaš na drugo stran in vlečeš nit v tukaj in zdaj.

Od tod smo potem kot mlade veje ustvarili še Decet, ki ga je vodila Vida Zanjkovič. Bomba uspešnosti v parih letih delovanja. Do moje poroke, pri 18h....ko sem doživela prvič da razdiraš z ubiranjem novega nekaj kar je zate pomenilo vse. 

Mozartov Rekviem in Trutamora Slovenica pri mojih 14 letih sta bila repertoar  ki sta prevzemalaa moje bitje ..tudi potem sta zaznamovala moje vode..mojo smer za osebnostno rast, umik in polnost.

Čisto zares sem v sebi razmišljala samo v duhu skupine. 

In tako sem po tem , ko sem rodila tri otroke in sem živela predana drugim tokovom moje pradavnine, s telesom v bio-dinamičnem kmetijstvu, v Prekmurju, v Bukovnici, malo pozneje pa v Salzburgu, Z Zemljo, v kmetovanju vsa, ves čas pa v zamahu ko objemaš spet nazaj do najbolj polnega jezika, ki ga govorim, h glasbi, ker sem se počutila, kot da sem sicer samo na pol Jaz.

Po rojstvu Luka sem se pridružila Orfeju,  zaradi Mozartovega Rekviema ...pod vodstvom Janeza Boleta smo potovali po Sloveniji in Italiji, z mojim tako predanim srcem. Takrat skupaj z madžarskim orkestrom Franza Liszta in pridruženimi zbori, smo Requiem izvedli v Gorici, Ljubljani in Mariboru.

Potem me je zaobjelo stanje, ko sem si tako zelo želela klavirja-pianina, kar pa je bilo, kot povsem neizpolnljiva ideja. In glej, čudež, po pol leta hrepenenja  je v hiši blizu Salzburga, v vseh 12 sicer praznih sobanah veleposestniške hiše, kjer smo živeli, v eni izmed sob stal črn klavir. Postal je čisto zares moj!! Takrat sem dojela  kako se zgodijo čudeži. Za povrh je na moj dom prišla učiteljica za solo petje. Pred tem sem namreč že intenzivno iskala in pela skupaj s pianistom Gorazdom Premošem. Z Larisso Tamm de Henry sem začela s prvimi urami. Srečevali sva se v Waldorfski šoli in za preizkus ali sem vredna njenega poučevanja mi je prinesla debelo knjigo samospevov Schuberta. Kmalu po vrnitvi v Slovenijo, sem se zaradi avdicije v SNGu Maribor, preselila v Maribor, kjer živim..in ostajam kljub mnogim selitvenim tokovom v mojem življenju.

V SNGu Maribor sem delala 7 let honorarno (1999-2007) in ta čas prepela v raznih operah in koncertih: J.Strauss: Netopir, J.Puccini: Turandot, Donizzeti: Ljubezenski napoj, Verdi: Don Carlo, C.Orff: Carmina Burana, J.Verdi: Mackbeth, A. Dvoržak: Stabat mater, Z.Kodaly: Laudes Organicum in koncertne pesmi slovenskih skladateljev, L.Bernstein: Candide, W.A.Mozart: Čarobna piščal, dramsko-operno-baletno izvedbo: W.Amadeus Mozart, S.Pelegrino Amato: Hymnus, Tomaž Svete: Pesnik in upornik, M.Theodorakis: Grk Zorba, J.Verdi: Nabucco, J. Puccini: La Boheme.

V spominu so najljubše: Turandot, Stabat mater, Carmina Burana, zlasti pa koncertna dela. In sodelovanje z dramo. Beraška opera je bila moje zadnje delo v mariborskem gledališču.

Pri 27 letih sem v hotelu Radin, v Murski Soboti bila deležna predstavitve projekta »Daleč je« pri katerem je avtorsko in drugače tesno sodeloval Tomaž Rauch.  V obdobju življenja v Bukovnici v Prekmurju, sem ga spoznala, Tomaža, skladatelja nekaterih izmed pesmi v tem projektu, ki so zganile v meni tisto, kar premakne svetove v globini. Bil je klic,  prebujena želja, da bi vsaaj enkrat pela Tomaževe skladbe!... želja za en sam in edini album v življenju, ki naj bo glasba, kot prihaja iz tega človeka. In bom lahko prepela pesmi, kot jih ustvarja..

Tako je privedlo do sokreiranja "EROSIJA" med Tomažem Rauchom, Zvezdano Majhen in mojim glasom. Uglasbil je njenih 16 sonetov, pozneje izdanih v pesniški zbirki »Poema etra«.

Tole je bil začetek moje samostojne poti. Ustvarjalnost, ki je obrodila po sodelovanju s Tomažem Rauchom še druge mnoge projekte, ki so porajali  iz mene. S Tomažem sva sodelovala še v filmu Gangl / Radmilovič Marko/.

Zvezdnanine pesmi za otroke pa sem pozneje uglasbila v letu 2011 za zgoščenko: Zvezdnate, pesmi za otroke.

Sodelovanje s Szabo Mariko Ello, je obrodilo uglasbitev njenih podarjenih pesmi in  za dodatek moje prve napisane pa tudi uglasbljene pesmi. Z bandom Boardwalk casino sem z mojimaa bratoma soustvarila cd »V ROKI«, takrat v produkciji Cezama, kjer sem bila zaposlena.

V sodelovanju z mnogimi mladimi in v projektih Petra Andreja, sem skozi mnoga poustvarjanja njegove glasbe tkala nova, polna izraznosti svobodnejša doživljanja. 

 V glasbeni produkciji, HOTEL ZA DVA (2003), sem za predstavo ustvarila zame brezčasno,večpomensko pesem:

Ti si tu ( iz cdja » V roki«).

V audio video performansu P. Andreja, ROŽE ZA FRANCA (2005), sem pevka v gledališki predstavi soustvarjala z reperjem, Tinetom Lukačem - Toxic Freekom. Nastala je sinteza angela in demona, petja in repanja. Bil je izziv in nekaj fino novega zame. V  predstavah sem zmeraj delovala tudi ročnodelsko. idejno, scensko in tudi kostumografsko.

V aprilu 2005 sem med otroke potovala z glasbeno pravljico POJEM KAKOR PRAVLJICA, spleteno po ljudskih motivih. Sama sem imela takrat že tri otroke in vedno je bil ta stik zame zelo samoumeven. Rojena z zaznavo spoznanj, da je pomembno ohranjati stik s prvinskimi elementi narave in človeka, kar rodi vsa začudenja in večno kreativnost. S toplino materinske čutnosti, ki je vedno povezana s pra-znanji, otroke popeljem po živih čutih, preden zamrejo od surovosti in se sanje razblinjajo v svet pozabe.

V istem letu 2005 sem v Mariboru sodelovala z Vlasto Veselko na Festivalu eksperimentalnega giba NAGIB, kjer sem med plesalkami in kot gibalni člen kompozicije bila eksperimentalni zvok predstave.

POJEM PESEM , SIJEM LUČ sem ustvarila kot novoletno pravljico v okviru matinej na Cezamu.

Po rojstvu 4 otroka, leta 2009, sem v otroškem muziklu Petra Andreja

» REGE ALI ŽABJE FRKE«, igrala Modro žabo Pio. V predstavi po režiji Tanje Lužar so sodelovali tudi otroci z OŠ Ruše in kitarist Matjaž Dajčar. V 2015 je izšla knjiga v kateri so ilustracije Kaje Lukač.

SLOVENSKA GRUDA se je obnovila po navdušenju Andreja Tomšiča, ki me je očaran od  pesmi "Ti si tu" , na prvem večeru posvečenem Janku Glazerju leta 2010. v Rušah, povabil da sodelujemov triu, skupaj z Vladom Vadlja.

Po treh letih trdega dela smo Posneli cd: "TOLAŽBA ZA RAZTRESENE BISERE", izdan v Založbi Pivec.

Erosija je obrodila poznanstvo z Zvezdano Majhen, in tako so njene pesmi še večkrat moja uglasbljena dela. Za otroke sem z bratom Mihaelom Zanjkovičem- kitaristom in Rokom Hozjanom- kontrabasistom aranžirala  projekt, z izidom CDja ZVEZDNATE, pesmi za otroke,  po kateri sem pozneje ustvarila zgodbo –pravljico. Zanjo je dokončno režijo in scenarij uredila Mojca Petrej, lutkarica in moja izjemna mentorica z dodelanostjo igre z ljubkimi animacijami, ki sem jih ustvarila sama.

Glasbena predstava za otroke: RASTEM DO TEBE, posneta po knjižni predlogi otroških pesmi Mojce Andrej. Z uglasbitvami in režijo ter predstavo Petra Andreja:

V zgodbi poosebljam knjigo. Zraven knjige je izdan tudi cd, na katerem pojeva s Petrom Andrejem. Izdan na OŠ Prežihovega Voranca v Mariboru.

V letu 2013 je koncertina, majhna harmonika popestrila moj svet krativnosti  z mnogo zgodbami, pesmimi, ki jih pesnim in jih prinaša kot nekaj med staro- novo vibracijo sveta vame nekaj svetega....Nadgradila sem jih z odličnima glasbenikoma z  Danijem Mariničem/ harmonika in Gašperjem Žerjalom/ kontrabas, ki prinašata sebe in svoje impulze. Tako izvajamo v igrivi nabriti, srčni različici pesmi, ki so s koncertino zrasle in nastali smo skupaj z okrajšano obliko imena: Gabrielle. sodelujem S Tjašo Cepuš, alkimistko zvoka v terapijah z gongi in najrazličnejšimi zvočili. 

Pojem Življenje. Z glasom pospremim rojstvo in smrt in prehajanja v Svobodo. Ob slovesu z Danijem Mariničem odpirava vrata na drugo stran.

 

S Tur(m)istiko z  Matejem Gabrielleom Daskom vstopam z glasbo skozi vrata skrivnosti, svetih, v gozdove povitih prostorov: 

Prebujam po gozdovih s pesmijo. Vsa v zavedanju in stiku z zemljo, od koder nosim praspomin na naše izviranje.

 

V 2017 so se razvila različna nova sodelovanja z umetniki v slovenskem prostoru. Bogatost srečanja so prinesli v juniju 2017  Romana Ercegović- ustanoviteljica obrednega gledališča Duša Zemlje in pesnika  Miroslav Tičar in Boštjan Zupanič, s katerimi smo v Dominikanskem samostanu na Ptuju izvedli poetični dogodek, NEŽNE SO TVOJE ROKE, MILOST.

V okviru festivalov 3 Gabrielle odprto svetlobne nitke prižigamo..

Pripravljeni da stopamo v domove, v zasebne zabave..Ali proslavljanja vsega. V pričakovanju vašega povabila..